14 apr. 2011

Planeta Mercur - 10 Fapte interesante



Mercur - prima planetă din sistemul solar. Cele mai vechi dovezi despre planeta Mercur pot fi găsite chiar şi în textele sumeriene cuneiforme, datând din mileniul al treilea î.Hr. Planeta este numită în cinstea zeului din panteonul roman sub numele de Mercury, un analog al zeului grec -  Hermes, sfântul patron al negustorilor. 


  Mercur - 10 Fapte  Interesante:
1. Mercur face o rotaţie completă în jurul Soarelui în timp de 88 zile terestre, iar în jurul axei sale în 58.65 zile, adică aproximativ la 2/3 din an Mercurian - un fenomen unic a proporţionalităţii de perioade  de rotaţie şi circulaţie a planetei din sistemul solar.
  2. Temperatura la suprafaţa planetei Mercur variază foarte mult: de la + 430 ° C şi până la - 180 ° C . 
  
3. Pe Mercur are loc aşa-numitul "fenomenul lui Iosua". Pe orbita, aproape de periheliu, în aproximativ 8 zile, viteza de mişcarea orbitală depăşeşte viteza de rotaţie - Soarele pe cer se opreşte şi începe să se mişte în direcţia opusă (de la vest la est).
  
4. Cu toate că cele mai apropiate planete de orbita Pământului sunt Marte şi Venus, Mercur se află o perioadă mai lungă în apropierea Pământului decât oricare altă planetă. 

  5. Mercur - cea mai mică dintre toate planetele terestre. Ea are o dimensiune mai mică decât Ganymede şi Titan - cei mai mari sateliţi al Jupiterului şi respectiv Saturnului. 
  6. Mercur are o suprafaţă asemănătoare cu Luna - este acoperit cu multe cratere. O diferenţă importantă între aceste corpuri cereşti este prezyenţa pe planeta Mercur a numeroase pante  zimţate care se intind pe sute de kilometri. Ele s-au format în timpul răcirii planetei însoţite de răcire.
  7. Una dintre părţile cele mai vizibile a suprafeţei planetei Mercur este "Câmpia de foc" - un crater în apropierea uneia dintre "longitudini fierbinţi" a planetei. Diametrul său este de aproximativ 1300 km. Probabil corpul care a lovit cândva suprafaţa planetei Mercur, a avut un diametru de cel puţin o sută km. 
  8. Datorită forţei gravitaţionale, Mercur atrage particulele solare eoliene, care crează o atmosferă foarte subţire în jurul planetei, fiind înlocuită aproximativ o dată la 200 de zile.
  
9. Mercur - cea mai rapidă planetă din sistemul solar. Se roteşte în jurul Soarelui cu o viteză medie  de 47.87 km / s, care este aproape de 2 ori mai mare decât viteza Pământului.
  
10. Mercur are un câmp magnetic a cărui forţă este de 300 de ori mai mică decât forţa câmpului magnetic al Pământului. Axa magnetică a planetei Mercur este înclinată cu 12 ° faţă de axa de rotaţie .

4 comentarii:

  1. Aceste informatii ma-u ajuta la maxim. Informatii-le mi-au deschis ochii.VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere