16 apr. 2011

Planeta Pământ - 10 Fapte interesante



Pământul este a treia planetă de la Soare din sistemul solar. Cea mai mare din planete terestre. 

10 Fapte Interesante despre Planeta Pământ:

1. Pământul se mişcă în jurul Soarelui pe o orbită eliptică, la o distanţă de 150 milioane km. Viteza medie este de 30 km / sec. Viteza Pământului pe orbită nu este constantă. După trecerea de afeliu în iulie, el începe să se accelereze, şi după ce trece de periheliu în ianuarie - viteza scade.

2. Pământul are forma unui elipsoid - un corp sferic cu reborduri la ecuator. Diametrul mediu al Pământului este de 12,742 km. Rotaţie a Pământului creează "umflatura ecuatorială" adică diametrul la ecuator este mai mare cu 43 km decât la poli.

3. Datorită convexităţii ecuatorului, punctul cel mai îndepărtat de pe suprafaţa planetei Pământ   faţă de centrul său geometric, este de fapt partea de sus a vulcanului Chimborazo, în Ecuador.

4. Cel mai înalt punct de pe suprafaţa planetei Pământ este Muntele Everest, care ajunge la 8848 de metri deasupra nivelului mării.

5. Cel mai adânc punct de pe suprafaţa Pământului este Groapa Marianelor, adâncimea ei este  10911 de metri sub nivelul mării.

6. Pământul ca o planetă, este format din fier - 32,1%, oxigen - 30,1%, siliciu - 15,1%, şi magneziu - 13,9%. Restul elementelor - 8,8%.

7. Grosimea scoartei terestre variază de la 6 km la fundul oceanilor, şi până la 30-50 km pe uscat.

8. Uscatul constituie aproximativ 29,2% din suprafaţa Pământului. Suprafaţa totală a terenurilor cultivate este de 13,3% din suprafata uscatului.

9. Temperatura medie a planetei Pământ este de 14 ° C. Temperatura Minimă de -88 ° C, maximă 58 ° C.

10. În fiecare an, pe suprafaţa Pământului ajunge circa 30000 de tone de praf interplanetar. Praful şi rocile ce se deplasează spre Pământ cu viteză înaltă de multe ori pătrund în atmosferă  şi ard, creând efectul de "stele căzătoare". 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu