15 apr. 2011

Planeta Venus - 10 Fapte Interesante



Venus - a doua planeta din sistemul solar, numită după zeiţa romană a frumuseţii. Venus - al treilea corp după stralucire vizibil pe cer. Mai strălucitoare sunt soarele şi luna. Venus este printre primele planete cunoscute de oameni.

  
Venus - 10 fapte interesante:


   1. Venus se roteste in jurul axei sale aproape perpendicular pe planul orbital de la est la vest (majoritatea planetelor din sistemul solar se rotesc invers). O rotire completa în jurul axei sale, Venus o face în 243 zile, şi în jurul soarelui - 225 de zile.
  
2. Dimensiunea planetei Venus este aproape ca şi cea a Pământului, raza de 95% din raza Pământului, şi masa  - 81,5% din masa pământului.
  
3. La suprafaţa planetei Venus, temperatura este de + 475 ° C, ceea ce depăşeşte temperatura de pe Mercur (care este de 2 ori mai aproape de Soare decât Venus).
  
4. Densitate a atmosferei Venusiene este doar de 14 ori mai mică decât cea a apei. Presiunea la suprafaţa planetei ajunge până la 93 atm.
  
5. La o înălţime de 30 km de la suprafaţa planetei Venus, începe un strat de nori, cu o grosime de aproximativ 60 km, care ascunde suprafaţă planetei.
  
6. Cerul de pe planeta Venus are o tentă portocalie datorită faptului că norii probabil sunt alcătuite din picaturi foarte mici de acid sulfuric concentrat, sulf şi clor.
  
7. Pe Venus este observat un fenomen interesant numit "Electric Dragon Venus"  - în atmosfera planetei Venus, fulgeră de două ori mai des decât pe Pamânt.
  
8. Din cauza efectului de seră puternic, pe suprafata planetei Venus nu există apă lichidă.
  
9. Toate forme de relief a planetei Venus port nume feminine, cu excepţia vârfului celui mai înalt munte, care poartă numele lui James Maxwell, şi se înalţă la 11 km faţă de nivelul mediu de suprafaţă ale acestui corp ceresc.
  
10. Venus este cel mai activ corp ceresc care orbitează Soarele. Pe Venus au fost observate  mii de vulcani vechi. Scoarţa planetei este foarte subţire, aproximativ 16 km, şi este slăbită de temperaturile ridicate - ceea ce permite lavei să scape cu uşurinţă la suprafaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu