8 apr. 2011

Istoria campionatului mondial de fotbal


Federatia Internationala de Fotbal a fost fondata pe 21 mai 1904 in Paris. Deja la prima intilnire a reprezentantilor federatiei, unul din fondatori, bancher Olandez Carl A. Hirschmann, a prezentat un proiect in care a propus sa fie organizat Campionatul Mondial, proiectul lui nu a fost sustinut din cauza starii financiare a organizatiei.
Ideea de organiza campionatul mondial a fost realizata mai tirziu de catre doi francezi Jules Rimme si Henry Delaunay. Jules Rimme a fost ales presedintele FIFA iar Henry Delaunay a devenit "mana dreapta" a lui.
Initial doar Jocurile Olimpice erau un concurs oficial, si in care puteau participa doar amatorii. Dezvoltarea profesionalismului in sport, a contribuit la ideea crearii unui turneu in care ar putea participa cei mai buni jucatori din lume. O sansa reala pentru viitorul campionat, a fost dupa Jocurile Olimpice la Paris in anul 1924, atunci in turneul de fotbal au participat echipe din 22 de tari. Echipa din Uruguay, care pentru prima data participa la astfel de competii, a castigat medalii de aur in acest turneu, zdrobind toate "legendele Europene". De atunci era clar ca fotbalul, dupa popularitate, a devenit sportul numarul unu din lume.
La congresul FIFA din 1926, Henry Delaunay a declarat: "Astazi, este imposibil sa tinem fotbalul dupa peretii Jocurilor Olimpice". In acelasi an, comitetul executiv al FIFA, a creat o comisie a carei scop era sa exploreze posibilitatea de a crea turneu pentru Cupa Mondiala.
Decizia finala cu privire la campionatul mondial, congresul FIFA  a luat la Amsterdam pe data de 29 mai 1928 (25 de delegati au votat pro, 5 - contra).
Primul campionat mondial a avut loc in Uruguay (tara detinatoare de doua victorii la Jocuri Olimpice din 1924 si 1928).
Mai tirziu Henry Delaunay a propus sa fie fondata Uniunia Asociatilor Europene de Fotbal (UEFA). Castigatorul acestii competii era premiat cu o Cupa ce-i purta numele.
Onoarea de a crea primul trofeu - Fifa World Cup, a avut-o Abel Lefler, un bijutier din Paris. Cupa de aur simboliza zeita greaca victoriei Nike.
O senzatie adevarata a fost rapirea "Zeitei de aur" pe data de 10 martie 1966 in Londra. Cupa de aur se afla in una din salile palatului Westminster, unde avea loc Expozitia Filatelica Internationala. Cupa a fost gasita cu o saptamana mai tarziu, la un vagabond, care a luat-o din gradina lui DavidCorbett.
In 1970, premiul a fost transmis brazilienilor, care pentru a treia oara au castigat campionatul mondial, pentru "pastrare vesnica".
In 1983 Cupa a fost din nou furata din cladirea Federatiei de Fotbal din Rio de Janeiro, de doi inarmati. De atnci nimic nu se stie despre soarta Cupei.
Din 1974 premiul principal a devenit a alta cupa, confectionata de un bijutier italian, Silvio Gazzaniga. Aceasta cantareste 4970 de grame si are o inaltime de 36 centimetri si se transmite de la castigator la castigator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu