15 mar. 2013

Topul Alexa. Cele mai accesate site-uri din Moldova


Topul Alexa
Care sunt cele mai populare site-uri în Republica Moldova? Cum se prezintă ele în top? Iată o evaluare a acestora conform Alexa.com.
În realitate este extrem de dificil să stabileşti care sunt cele mai vizitate site-uri într-o anumită ţară, teritoriu sau limbă. Fiindcă aceste date ţin de multe aspecte precum numărul mare de furnizori Internet, numărul mare de dispozitive, drepturile legate de confidenţialitatea informaţiilor şi aşa mai departe.
Prin urmare colectarea şi centralizarea acestor date este o sarcină imposibilă, dar cu toate acestea există anumite organizaţii care oferă informaţii cu privire la traficul site-urilor web, chiar dacă în spatele lor se ascund calcule matematice sofisticate...

Ce este Alexa Rank?
Un serviciu creat de compania americană Amazon, folosit pentru estimarea traficului de pe Internet. Iată cum explică ei mecanismul de funcţionare a sistemului – în toată lumea sunt instalate zeci de milioane de toolbar-uri, iar fiecare utilizator ce are instalat în browser acest toolbar, atunci când navighează pe Internet, comunică cu serverul central, astfel oferind informaţii cu privire la site-urile vizitate. Apoi, ele se integrează într-o formulă matematică sofisticată şi în acest mod se face un clasament care ulterior este prezentat în funcţie de varii criterii – geografic, tematică, etc.
Un alt avantaj important este faptul că nu se măsoară doar popularitatea globală a unui site, dar şi cea regională, de aici şi venind topurile pe ţări, şi anume pe clasamentul celor mai vizitate site-uri din Moldova se bazează acest articol. Menţionez că deşi în mod normal sunt afişate doar 500 cele mai vizitate site-uri, un bug din sistem permite în anumite condiţii vizualizarea celor mai bune şi utile 525 site-uri. Unul dintre cele 25 din acest bonus ascuns este un site destinat pentru rezervări bilete de avion, poziţia 517 în clasament.
Top 500 Moldova
Sigur că nu vom vorbi despre toate site-urile care apar în clasament, nici măcar despre acelea arhicunoscute care nu reprezintă pentru nimeni o surpriză, de exemplu primele din această listă: Google, YouTube, Facebook, Wikipedia sau Yahoo. Aşadar, excluzându-le pe ele, dar şi altele precum cele cu ştiri, torrente, serviciile de mail, cele cu conţinut multimedia, cele care oferă date meteo sau Wordpress, Blogger şi LinkedIn – vom încerca să prezentăm mai jos câteva din cele mai exotice...
Ebay.com – prima surpriză a acestui clasament vine pe locul 25. Ceea ce mi se pare de mirare nu este faptul că gigantul american de licitaţii online a reuşit să se impună atât de bine şi în Moldova, dar mai degrabă faptul – cum a reuşit el acest lucru, în contextul în care moldovenii încă nu beneficiază de serviciul PayPal, principala modalitate de plată de pe site, iar livrarea produselor până aici este adesea foarte scumpă sau nu există? Totuşi, se observă că şi concurentul lor numărul unu: Amazon.com are poziţie destul de bună – locul 49. Alte site-uri din prima sută demne de luat în seamă ar fi şi Top20.md – locul 65, DEXOnline.ro – locul 75 sau Paypal.com – locul 99.
În continuare, cea de-a doua sută începe interesant, cu LiveScore.com (poziţia 101) – portalul care oferă informaţii în timp real cu privire la meciurile de fotbal internaţionale sau din ligile naţionale ale peste 30 de ţări. Nu e de mirare că destul de aproape se află şi Eurosport.ru, numărul 107 în top, GSP.ro (Gazeta Sporturilor) – numărul 142, iar Sport.ro – al 200-lea în listă. Moldovenii sunt sportivi înnăscuţi : )
Poziţia 119 este ocupată de GitHub.com – un portal ce permite găzduirea proiectelor informatice. Oferă printre altele şi un sistem de control al surselor, editoare online, un serviciu avansat de clientelă, dar poate cel mai important – este gratuit în cazul proiectelor open-source. Totuşi, nu este neapărat o surpriză – piaţa locală de servicii IT este destul de avansată (ITMoldova.com – locul 132, NIC.md – locul 138, GoDaddy.com - 187)... Să ne aducem aminte măcar şi că avem cea mai mare viteză de Internet (Starnet.md – poziţia 117).
Următoarea sută începe interesant cu Dropbox.com, locul 203 – o platformă uriaşă ce permite găzduirea fişierelor cu opţiunea sincronizării şi partajării lor. Şi dacă tot am zis de ceva exotic mai devreme – iată şi o cireaşă: Just.ro (locul 211) – probabil accesat de moldovenii care îşi redobândesc cetăţenia română : )
Urmează un şir de site-uri cam plictisitoare, cu excepţia Archive.org, locul 285 – un serviciu mai mult decât interesant – permite studierea evoluţiei unui site în timp, prin păstrarea unor instantanee regulate. Hm... Ar mai fi şi GSMArena.com, poziţia 295 – un portal care ştie totul despre telefoanele mobile, şi nu numai...
Dintre ultimele două sute de site-uri vizitate, cele mai interesante sunt SfatulMedicului.ro – locul 316, desigur că Alexa.com – poziţia 366 (avem Internet bun, deci avem şi multe site-uri, prin urmare şi webmasteri care-şi verifică regulat rankul Alexa : ) ). Locul 407 este ocupat de Rupere.md – destinat comunităţii ascultătorilor de muzică rock din Moldova, iar Forbes.com – este situat pe 417. Urmează site-ul Academiei de Ştiinţe Asm.md – poziţia 424. Cartea de vizită a Moldovei în străinătate, locul 447, Moldova.org – conţine ştiri, cursul valutar, horoscopul, reţete culinare şi alte lucruri utile. În continuare, site-ul Universităţii Tehnice Utm.md – locul 458. Ultimul din listă este Benefito.md, locul 469 – un site cu tot felul de promoţii şi oferte din domenii precum sănătate, turism, cumpărături, etc.

4 comentarii:

  1. Interesant articol, ai uitat sa adaugi nuntaonline.md - cel mai important portal de nunti din moldova

    RăspundețiȘtergere
  2. Privind statistica acestui site de muzica gratis www.sormd.ru am aflat ca zilnic intra peste 1500 de moldoveni

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari ma mindresc ca sint moldovean pentru-ca tarisoara noastra are multe capete luminate-BRAVO.

    RăspundețiȘtergere