1 apr. 2011

Cum sa te lasi de fumat



Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul este principala cauza de mortalitate in lume. Aproximativ 1,4 miliarde din populatia planetei fumeaza. In fiecare 6 secunde moare cate un om din cauza fumatului, pe an fumatul ucide circa sapte milioane de oameni.
  • De ce fumez?

"Nu am suficienta vointa".


Este mai bine sa ne pregatim pentru momentul in care ne lasam de fumat, caci oprirea este ca o invatare, deci trebuie sa ne debarasam de reflexele conditionate dobandite in timpul anilor fumatori. A te opri din fumat nu este doar o chestiune de vointa, ci una de metoda. Vointa poate sa primeasca ajutorul acupuncturii, in general, si auripuncturii, in special.

"Fumatul este o placere".

Incetarea de a fuma inseamna sa redescoperi alte placeri: mirosul unui parfum bun, gustul alimentelor, senzatia de a respira aer curat si mai ales, sentimentul reusitei personale si satisfactia de a gasi o forma de libertate.

"Fumatul ma relaxeaza".

Tensiunea pe care o simtiti inainte sa fumati si care este usurata de tigara este datorata in principal lipsei nicotinei. Diferite metode de relaxare sunt posibile: yoga, meditatie, plimbari in natura, masaje relaxante. Anumite produse – timbre sau gume de mestecat – care inlocuiesc nicotina pot sa va ajute suprimand nevoia de nicotina.

"Mi-e frica sa nu ma ingras".

Luarea in greutate este deseori moderata. Nicotina continuta in tutun creste metabolismul, aceasta insemnand ca intr-o zi normal, fumatorul arde mai multe calorii decat un nefumator. De altfel, fumatul taie pofta de mancare, atenueaza savoarea mancarii, micsorand astfel placerea de a manca.
Dieta si igiena sunt foarte importante. Nu trebuie sa ne punem la regim in momentul in care ne lasam de fumat. Este mai bine sa ne oprim sa fumam si apoi sa incercam sa dam jos kilogramele in plus.
Cu toate acestea exista anumite reguli care trebuie respectate:
  1. Nu mancati prea multe alimente grase – evitati produsele de patiserie, sosurile
  2. Consumati multe fructe si legume. Tutunul reduce vitamina C din organismul fumatorilor, fiecare tigara “consumand” 2 mg de vitamina C. trebuie sa mancati multe fructe bogate in aceasta vitamina.
  3. Beti multa apa pe parcursul zilei.
  4. Faceti un pic mai multe exercitii fizice – o ora de mers rapid arde la fel de multe calorii ca 20 de tigari.

  • Cum sa ma las de fumat?
Primul pas este acela de a-ti identifica situatiile declansatoare ale poftei de a aprinde o tigara. Acestea, in principiu, sunt de doua feluri. 

  •  Externe: cele mai frecvente sunt: cand ai terminat de mancat, cand esti in contact cu alti fumatori, cand bei cafea, cand vorbesti la telefon, cand mergi cu masina, cand te afli in anumite situatii repetitive la serviciu, precum pauza de masa, sau cand indeplinesti unele activitati casnice de rutina, precum plimbatul cainelui.

  •  Interne: sunt de obicei  reprezentate de manie, ganduri negative, plictis si foame.

Ca sa inveti sa te sustragi acestor conditionari, cel mai bine este ca, mai intai, sa-ti observi comportamentul. Pentru aceasta, te sfatuiesc sa tii o agenda timp de cateva zile. Poti, de exemplu, sa iei notite timp de doua zile lucratoare si alte doua de week-end. Iti poti observa astfel cu atentie comportamentul de fumatoare si sa descoperi in mod sigur situatiile declansatoare, care te determina sa-ti aprinzi o tigara in mod automat. Pentru a incerca sa te lasi de fumat, trebuie sa te obisnuiesti sa disociezi anumite situatii care declanseaza reactia respectiva.


1. Trebuie disociata cafeaua de tigara: asteapta sa-ti termini tigara pentru a bea cafeaua sau sa-ti termini cafeaua inainte de a aprinde tigara. Timpul necesar pentru a bea o cafea este destul de scurt. Cu acest exercitiu, nu ai ragazul de a simti cu adevarat lipsa nicotinei. Insa trebuie sa-ti controlezi frustrarea de a nu fuma chiar in timpul in care erai obisnuita s-o faci.


2. Incearca sa disociezi vorbitul la telefon de tigara. In acelasi fel, trebuie sa-ti stingi tigara inainte de a lua receptorul si sa astepti sa-l pui la loc inainte de a aprinde una.


3. Sa nu fumezi in masina, in orice caz nu atata timp cat drumurile parcurse sunt scurte si cu atat mai mult cu cat, nici in aceste situatii, nu ai timpul de a resimti, din punct de vedere psihic, lipsa.


4. Disociaza sfarsitul mesei de tigara. Adica este vorba de a astepta 15 minute intre sfarsitul mesei si tigara. Este aproape timpul necesar pentru a te putea gandi realmente la altceva, pentru a "rupe" lantul reflex format anterior. In acest fel, incet-incet, tigara nu mai este asociata cu sfarsitul mesei.

5. Evita asocierea intre lucratul la calculator si tigara. Acest fapt implica sa iesi din camera in care se afla calculatorul si sa mergi sa fumezi in alta parte.

Poti adapta nivelul de dificultate al exercitiilor disociind tigara de una sau mai multe situatii declansatoare si de unele imprejurari care se repeta de mai multe sau de mai putine ori in cursul zilei. Daca faci vreo greseala si asociezi din nebagare de seama situatia declansatoare cu tigara, nu este atat de grav; vei reusi la viitoarea incercare!

Aceste asa-zise "exercitii" prezinta mai multe avantaje:

  •  Iti permit sa inveti sa controlezi frustrarea de a nu fuma in momentul cand ai pofta de-o tigara. Tot repetand, iti cresc sansele de succes.
  •  Ajungi sa dobandesti o mai mare incredere in capacitatea ta de a reusi. Acest aspect, asa cum am vazut, este extrem de important si de el depind, in mare masura, sansele de succes.
  •  Te eliberezi de conditionarile anumitor reflexe-stimuli in ce priveste tigara. Pe masura ce vei repeta aceste exercitii, stimulul-tigara isi pierde progresiv puterea declansatoare a comportamentului fumatului.


Totul este sa ai vointa sa te folosesti de aceste exercitii! Dupa ce te vei lasa de fumat, vei putea cu mai multa usurinta sa abordezi momentul savurarii cafelei, al vorbitului la telefon, al sfarsitului mesei, al mersului cu masina, fara ca reflexul conditionat de a voi sa fumezi sa se mai manifeste. Nu uita ca, in orice proces de invatare, cu cat vei repeta mai mult aceste exercitii, cu atat efectele produse vor fi mai semnificative si mai rapide.

Si cel mai important:

  • Inconjurati-va de persoane care va incurajeaza si nu va incita sa fumati.
  • Alegeti o perioada de timp in cursul careia grijile personale, familiale, sentimentale si profesionale nu sunt foarte importante.
  • A decide dinainte o data precisa cand va veti lasa de fumat va va ajuta sa va pregatiti pentru aceasta schimbare. Puteti sa asociati aceasta data cu un eveniment fericit.
  • Nu va descurajati, mai ales la primul esec. Fiecare tentativa va va face mai puternic, caci va atrage atentia asupra greselilor pe care trebuie sa le ocoliti.

  • De ce trebuie sa ma las de fumat?
  1. Vei avea o stare de sanatate mai buna!
  2. Vei avea o conditie fizica mai buna!
  3. Vei avea o respiratie mai proaspata!
  4. Vei avea dinti mai curati!
  5. Vei economisi bani!
  6. Vei arata si te vei simti mai bine!
  7. Vei scapa de tuse si de respiratul greoi!
  8. Vei scapa de oboseala!
  9. Vei scapa de pericolul unui accident cerebral sau al unui atac cerebral!
  10. Vei trai MAI MULT!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu