5 apr. 2011

Cum sa scapi de matreata

Matreata se datoreaza eliminarii excesive a celulelor moarte din scalp. Celulele moarte sunt eliminate la fiecare om, aproximativ o data in cateva luni, sub forma de matreata. Este un proces normal si nu trebuie sa va faceti griji daca apare matreata in cantitati mici. Insa daca matreata este un fenomen regulat si apare in cantitati exagerate, e timpul sa bateti alarma. In momentul cand matreata provoaca iritatie sau mancarime ea trebuie tratata. Exista doua forme de matreata: matreata uscata (sub forma de solzi mici si uscati) si matreata grasa (solzi mari si densi). Prima apare mai des iarna si este mai raspandita, simptomele sunt urmatoarele: scuame mici care se desprind usor, nu este prezenta iritatie sau roseata, cea grasa apare in sezonul cald si se caracterizeaza prin scuame mari, greu de indepartat, provoaca iritatie si scalpul este presarat cu pete rosii.
Cauzele apritiei matretii pot fi diferite, precum istoria familiala, alergiile alimentare, folosirea sapunurilor alcaline, transpiratia excesiva si chiar stres. Insa cauza cea mai frecventa a matretii este ciuperca "Pityrosporum ovale" . Ciupercii ii place grasimia si de aceea se gaseste pe suprafata pielii cu multe glande sebacee (pielea capului, fata si partea superioara a corpului). Este gresit ca de matreata este cauzata de piele uscata, persoane cu pielea capului grasa au tendinta de a suferi cel mai mult de matreata.
Pentru solutionarea acestei probleme, exista sampoane speciale, care pot fi procurate la farmacie. Deasemenea putem apela la tratamente naturiste: 

  • Se amesteca sucul unei jumatati de lamaie cu doua lingurite de ulei de masline. Se maseaza pielea capului si se clateste din abundenta.
  • In 500 ml de otet de mere se pune un pumn de frunze de urzici proaspete, se lasa la macerat timp de doua saptamani. Cu acest amestec se imbiba un tampon de vata si se freaca puternic radacina parului, de doua ori pe saptamana.
  • Se amesteca doua galbenusuri, o lingura de ulei de ricin si una de alcool medicinal. Se maseaza radacina firului de par o data pe saptamana si se clateste.


Un comentariu:

  1. Eu mult timp am avut probleme cu matreata si cu mancarimea scalpului.
    Dupa ce am incercat mai multe produse, fara rezultat, m-am hotarat sa merg la un doctor dermatolog bun.
    Doctorul mi-a dat ca tratament un sampon natural anti-matreata pe baza ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation.
    Pe langa samponul care mi-a dat doctorul, eu mi-am cumparat si o sticluta cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil).
    Am zis ca la inceput sa fie mai puternic samponul, si am pus o parte din ulei direct in sampon sau cateodata direct in mana peste sampon.
    Efectele au fost super bune, matreata mea a disparut complet si mancarimea scalpului odata cu matreata.
    Un alt aspect placut la sampon este ca nu face spuma cum fac produsele chimice si miroara incredibil de bine…a natura.

    RăspundețiȘtergere