23 sept. 2012

7 Motive pentru a bea o ceasca de cafea


Daca doriti sa renuntati la cafea, nu va grabiti. Oamenii de stiinta din intreaga lume aduc argumente in favoarea acesteia. 
  1. Cafeaua nu deshidrateaza, ea potoleste setea ca si apa obisnuita. 
  2. Cafeaua poate reduce riscul bolilor cardiovasculare si nu duce la un atac de cord. Oamenii ce sufera de tensiune arteriala inalta, de obicei renunta la cafea, temindu-se ca aceasta doar va agrava situatia. Cu toate acestea, un studiu efectuat la Universitatea din California, a arata ca nu exista nici o legatura intre consumul bauturii si riscul atacului de cord. Mai mult decat atit, oamenii de stiinta au urmarit 27000 de femei care timp de 15 ani consumau cate 3 cesti de cafea pe zi si au ajuns la concluzia ca cafeaua dimpotriva, a redus riscul bolilor cardiovasculare cu 24%. 
  3. Cafeaua reduce riscul unor forme de cancer. In 1980, medicii au declarat ca cafeaua poate produce cancerul de pancreas. Doar in 2007 a fost pus capat la aceasta declaratie: oamenii de stiinta au efectuat numeroase studii si au ajuns la concluzia ca cafeaua nu este cancerigena.
    Medicii japonezi care au studiat starea de sanatate a 90 000 de barbati si femei, au declarat ca cei care consuma 2-3 cesti de cafea zilnic sunt mai putin predispusi de riscul imbolnavirii de cancer.
  4. Cafea cu lapte satura organismul cu calciu. Cofeina intr-adevar duce la o mica pierdere de calciu din organism. Cu toate acestea, potrivit expertilor, neajunsul de calciu la iubitorii de cafea este din cauza ca acestora nu le plac produsele lactate. Doua lingurite de lapte adaugate in cafea, recupereaza toate pierderile de calciu cauzate de cofeina.
  5. Cafeaua revigoreaza si ridica dispozitia. Este un fapt dovedit stiintific. Cafeaua ofera oamenilor energie, imbunatateste atentia si capacitatea de concentrare. Insa pentru aceasta, cafeaua trebuie consumata regulat. Doua-patru cesti pe zi sunt suficiente pentru a reduce riscul de a cadea intr-o depresie. Deci medicii avertizeaza, ca daca in continuare va confruntati cu probleme de caracter psihic, mai bine sa renuntati la cafea, deoarece aceasta poate avea efect opus atunci cand va aflati intr-o stare nestabila.
  6. Cafeaua ajuta la reducerea oboselii in urma efortului fizic. La aceasta concluzie au ajuns medicii care au incercat sa ajute sportivii sa recupereze mai repede puterile in urma antrenamentelor. Adaugand cofeina in bauturile speciale pentru sportivi, medicii au constatat ca aceasta sporeste capacitatea organismului de a restabili tonusul muscular cu 60%.
  7. Cafeaua protejeaza impotriva diabetului si bolilor Alzheimer. Medicii americani presupun ca cofeina protejeaza celulele creierului de efectele daunatoare ale colesterolului, care duce la aparitia bolii Alzheimer. Altii au declarat ca printre iubitorii de cafea se numara mai putini bolnavi de diabet tip 2.
Principalul este sa nu exagerati!

Cu toate cele de mai sus, cafeaua are si dezavantaje evidente. In primul rand cofeina poate provoca dependenta, si daca deveniti dependent de aceasta bautura - va fi dificil de refuzat de ea.
Studiile au aratat ca chiar in prima zi fara bautura preferata, iubitorul de cafea paote avea dureri de cap, sa pairda capacitatea de concentrare si sa se inrautateasca starea generala a sanatii. In plus, o supradoza de cofeina (mai mult de 8 cesti pe zi) paote duce la explozii de panica, nevroze cronice, palpitatii si chiar convulsii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu