24 iul. 2012

Logo-urile ultimelor 10 jocuri olimpice























Jocurile Olimpice de vară de la Londra iau startul pe 27 iulie. Cu această ocazie, aș vrea să vă prezint logo-urile ultimelor 10 Jocuri Olimpice.

Jocurile Olimpice de vară 2012 - a treizecea Olimpiada de vară va avea loc la Londra în perioada 27 iulie - 12 august. Trebuie de menționat faptul că Londra va deveni primul oraș care va găzdui Jocurile Olimpice a treia oară, după 1908 și 1948. Sigla jocurilor olimpice este formată din patru părți, în forma unor poligoane neregulate, care simbolizează cifrele anului 2012. Într-un poligon este inclus cuvantul ”London” iar în alt poligon - inele olimpice. Acest logo a fost dezvoltat aproximativ de 1 an de compania Wolff Olins și a costat aproximativ 400 mii de lire sterline. Însă cum s-a dovedit, nu toți erau mulțumiți de acest logo, autoritățile iraniene au anunțat că vor baicota Jocurile Olimpice deoarece sigla este stilizată ca și cuvîntul Zion, ceea ce înseamnă Sion și în așa fel ofensează musulmanii din întreaga lume. De multe ori se auzea și părerea că sigla seamănă cu o svastică. Însă logo-ul a resistat cu fermitate  criticilor și este gata să mărșăluiască pe întreaga planetă în doar câteva zile.
Jocurile Olimpice din 2008 au avut loc la Beijing. Emblema acestor jocuri, era compusă din 2 părți: Partea de sus era în forma unei ștampile chinezești tradiționale, liniile albe ce intersectează un spațiu roșu și partea de jos - cuvintele Beijing 2008. Liniile albe sunt foarte similare cu ierogliful chinezesc ”jing” care indică Beijing și cu un omuleț care aleargă dansînd, cu brațele deschise, simbolizând ospitalitatea orientală. 
În vara anului 2004, Jocurile Olimpice au avut loc în Atena. Logo-ul de atunci a fost simplu și foarte direct. Era o coroană de ramuri de maslin sau kotinos, cum este numit în Grecia. Logo-ul este un fel de tribut pentru Jocurile Olimpice antice, atunci când nu erau medalii scumpe și strălucitoare, iar cea mai înaltă destincție era o simplă coroniță de ramuri de măslin. Grecii antici considerau copacul de măslin sacru.
Culorile logo-ului erau alb și albastru - culorile steagului Greciei.

Jocurile Olimpice de vară din 2000, au avut loc la Sydney. Logo-ul acestor jocuri este bogat în simboluri. Primul lucru care al observăm, este un omuleț ce aleargă cu focul olimpic. Însă dacă ne uităm mai atent, bumerangurile obișnuite și liniile curbe se transformă în munți, soare și mare cu porturi, dar spațiul rușu din interiorul emblemei ne aduce aminte despre unicitatea peisajului australian. Mai mult decât atât, chiar și fumul tortei olimpice de parcă conturează clădirea Operei din Sydney.

Vedeți și: Istoria Campionatului Mondial de Fotbal

Jocurile Olimpice din vara anului 1994 au avut loc la Atlanta, statul Georgia, SUA. Emblema reprezenta o coloană de stil grecesc, alcătuită din inele olimpice și cifra 100, care însemnă suta aniversare a Jocurilor Olimpice, pe coloană era reprezentată o flacără, care se tranformă în stele, simbolizînd luptă pentru excelență și dorința de a se realiza. Culoarea aurie simbolizează medaliile de aur, cea verde - ramuri de laur. Orașul Atlanta este renumit în întreaga lume ca Orașul Copacilor, ceea ce deasemenea a fost luat în seamă atunci când se utiliza culoarea verde.
Jocurile Olimpice din 1992 au avut loc la Barcelona. Au fost primele Jocuri Olimpice după prăbușirea imperiului sovietic, și toate cele 12 țări incluse anterior în componența sa, au participat într-o Echipă Unificată (din care facea parte și Republica Moldova).  Deasemenea, în legătură cu destrămarea Iugoslaviei, au deputat în calitate de țări independente Croația, Slovenia și Bosnia-Herțegovina.
Logo-ul Jocurilor Olimpice a fost creat de un designer bine cunoscut în Barcelona - Jose M. Trias. Logo-ul era compus dintr-un sigur element, care era un omuleț ce sare peste un obstacol în forma inelelor olimpice. Imagiena omulețului este simplificată pînă la minim, fiind compusă din 3 părți: capul care este de culoarea albastră, care simbolizează Marea Mediterana, mîinile de culoarea galbenă larg deschise care simbolizează ospitalitatea orașului de sud și picioarele de culoarea roșie.
Jocurile Olimpice din 1988 au avut loc în Seul, Coreea. Republica Coreea a devenit atunci a doua țară din Asia, după Japonia, care a gazduit Jocurile Olimpice. Au fost ultimile jocuri pentru URSS și RDG, care în anii '70 - '80 au fost giganții sportului mondial, colectînd cele mai multe medalii.
La baza logo-ului stă Sam-Taegeuk, care simbolizează Coreea.

Jocurile Olimpice din 1984 au avut loc în Los Angeles, statul California, SUA, pentru a doua oară, prima fiind în 1932. Din cauza că SUA a boicotat Olimpiada precedentă care a avut loc la Moscova, Uniunea Sovietică și alte țări socialiste, au răspuns cu aceeași. Logo-ul acestor jocuri este o stea - simbolul a celor mai înalte aspirații ale omenirii. Dungile orizontale reprezintă viteza cu care participanții tind să atingă scopul. Culorile alb, albastru și roșu, sunt culorile tradiționale ale SUA.
Jocurile Olimpice din vara 1980 au avut loc la Moscova. Au fost neobișnuite deoarece au fost primele jocuri care a avut loc pe teritoriul Europei de Est și primele jocuri desfășurate într-o țară socialistă. Deasemenea au fost neobișnuite deoarece au boicotat peste 50 de țări. Această atitudine negativă a fost cauzată de trimiterea trupelor sovietice în Afganistan.
Logo-ul Jocurilor Olimpice de la Moscova simbolizează cele șase benzi de alergare situate deasupra inelelor olimpice, care îndreptîndu-se în sus formează Kremlinul.

Jocurile Olimpice din 1876 au avut loc în Montreal, Canada. Emblema Jocurilor Olimpice era compusă din inele olimpice montate pe un piedestal în forma literei ”M”, primei litere din denumirea orașului. Inelele simbolizează frăția, gloria, curtoazie, precum și aderarea Montrealului la orașele olimpice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu