22 apr. 2011

Planeta Marte - 10 Fapte interesante



Marte este a patra planetă de la Soare şi a şaptea planetă ca mărime din Sistemul Solar. Ca şi celelalte planete, Marte poartă numele unui zeu din panteonul antic, zeului războiului - Marte. Marte este una din cele mai cunoscute planete terestre.


Marte - 10 Fapte interesante:


1. Marte are aproape aceeaşi perioadă de rotaţie ca şi Pământul - 24 ore 37 minute 22.7 secunde. Un an pe Marte durează 687 zile Pământene sau 668.6 zile Marţiene.


2. Diametrul planetei Marte este aproximativ de două ori mai mic decât diametrul Pământului iar masa de 9 ori.
Greutatea omului pe Marte se "micşorează" aproximativ de 2.5 ori.


3. Temperatura la ecuator variază de la -80° C noaptea, până la +30° C ziua. La poli temperatura poate coborî până la -143° C.


4. Datorită axei de rotaţie, pe Marte, ca şi pe Pământ, are loc schimbul anotimpurilor. Însă o alungire semnificativă a orbitei (distanţa de la soare variază între 206.6 - 249.2 milioane km.) duce la diferenţe mari a duratei anotimpurilor.


5. Aspectul exterior a planetei Marte depinde de sezonul actual. Cele mai notabile în acest sens sunt calotele polare de pe Marte, care pot să crească sau să scadă, creînd o schimbare sezonieră în atmosferă şi pe suprafaţa planetei. 


6. Atmosfera planetei Marte este formată din dioxid de carbon. Presiunea la suprafaţa planetei este de 6.1 mbar, de 160 de ori mai mică decât pe Pământ. Dătorită diferenţelor mari de altitudini, presiunea poate varia mult: în partea de sus a muntelui Olimp (27 km mai sus de nivelul mediu), densitatea ajunge la 0.5 mbar, iar la bazinul Hellada (4 km mai jos de nivelul mediu) - 8.5 mbar.


7. Planeta Marte este colorată în culoare roşie datorită cantitaţii mari de oxid de fier în sol. Prezenţa prafului în atmosferă "colorează" cerul planetei în roz.


8. Suprafeţele emisferelor de pe Marte au natură diferită. Emisfera sudică este situată cu 1-2 km deasupra nivelului mediu şi este acoperită cu cratere, pe când emisfera nordică se află mai jos de nivelul mediu, şi aici sunt prezente doar câteva cratere, cea mai mare parte a suprafeţei fiind ocupată de câmpii.


9. Pe Marte se află cel mai înalt munte din Sistemul Solar, Olimp (altitudine - 27 km. şi diametrul - 550 km.). Valea Marineris (lungimea 4.5 mii km, lăţimea până la 60 km. şi adâncimea 7-10 km.) este cel mai mare canion din Sistemul Solar.


10. În trecut, pe Marte au existat cantitaţi mari de apă, care mai apoi au disparut. Drept dovadă sunt "urmele" lăsate de râuri şi minerale care ar putea să fie formate doar datorită acţiunii apei.

5 comentarii: