24 apr. 2011

Planeta Jupiter - 10 Fapte interesante


Jupiter este a cincea planetă de la Soare şi prima planetă după marime şi masă din Sistemului Solar. Planeta este cunoscută încă din antichitate şi este numită după zeul roman Jupiter, (analogul Zeusului grecesc), conducătorul tuturor zeilor. Jupiter este o planeta gigantică.

10 Fapte interesante despre Jupiter:

1. Jupiter - cea mai mare planetă din sistemul solar. Raza sa ecuatorială este de 71400 km, ceea ce este egal cu 11.2 raze ale Pământului.
 
2. Masa Planetei Jupiter depaşeşte de 2 ori masa tuturor celorlalte planete din sistemul solar şi este de 318 de ori mai mare decât masa Pamântului. Jupiter are o masă de 1000 de ori mai  mică decât masa soarelui, dacă Jupiter ar fi fost mai masiv de 70 de ori - oamenii ar putea să vadă pe cer încă un soare .
 
3. Pe Jupiter nu există schimbul de anotimpuri.
 
4. Jupiter se roteste in jurul axei sale mai repede decât celelalte planete din sistemul solar. Ziua la ecuator dureaza aproximativ 9 ore şi 50 de minute. Un an pe Jupiter durează 11.86 ani Pamânteni.
 
5. Jupiter degajă de 2-3 ori mai multă energie decât primeşte de la Soare. Acest fenomen are loc din cauza contracţiei treptate a planetei, precum şi dezintegrării radioactive în interiorul planetei.
 
6. La limitele zonelor climatice a planetei Jupiter, sunt observate turbulenţe puternice, ceea ce duce la formarea uraganelor. Cel mai faimos dintre acestea este Marea Pata Rosie a lui Jupiter. Aceasta este o formaţiune ovală, de dimensiuni variate, situată in zona tropicala de sud - un uragan unic de lungă durată (anticiclonic). Dimensiunea lui în prezent este 15 × 30 km (mai mare ca Pământul).



7. Jupiter are un câmp magnetic puternic, de 50 de ori mai puternic decât cel a Pamântului. Jupiter este înconjurat de o magnetosferă imensă, care pe partea de zi se extinde la o distanţă de 50 -100 de raze ale planetei, dar pe partea de noapte se extinde dincolo de orbita lui Saturn. 
8. Jupiter este înconjurat de numeroşi sateliţi. Până în prezent sunt descoperiţi 63  - valoarea maximă pentru sistemul solar. Oamenii de ştiinţă consideră că numarul total al sateliţilor lui Jupiter nu este mai mic de 100. Satelitul lui Jupiter Ganymede - este cel mai mare satelit din sistemul nostru planetar (aceasta depăşeşte dimensiunea planetei Mercur).
  
9. Jupiter are un sistem de inele slab evidenţiate,  care au fost descoperite numai în 1979, de  bordul "Voyager 1").
  
10. În atmosfera lui Jupiter observate fulgere, mai puternice de trei ori decât cele Pământene, precum şi aurorele grandioase.

4 comentarii: