11 apr. 2011

15 Fapte interesante despre apa


Pe 22 martie este "Ziua resurselor de apa". Aceasta sarbatoare a fost stabilita de catre ONU (Organizatia Natiunilor Unite) pentru a reaminti omenirii despre importanta resurselor de apa pentru mediul inconjurator si dezvlotarea sociala. In prezent 70% din planeta noastra este acoperita cu apa, din care doar 1% este apa potabila. Apa este cea mai simpla si cea cunoscuta substanta de pe planeta. Dar, in acelasi timp, apa ascunde multe mistere. Ea continua sa fie studiata de savanti care dezvaluie mai multe informatii interesante despre apa...



15 Fapte interesante despre apa:

  • Cea mai pura apa este in Finlanda.
Potrivit UNESCO, cea mai pura apa este in Finlanda. In total savantii au studiat apa in 122 de tari. In timpul cercetarilor s-a dovedit ca circa 1 miliard de oameni nu au deloc acces la apa pura.
  • Este mai usor sa primim gheata din apa calda.
Care apa se transforma mai repede in gheata: calda sau rece? Daca sa ne gandim logic, atunci desigur ca rece. Apa fierbinte ar trebui mai intai de toate sa se raceasca. Nu-i asa? Insa cercetarile arata ca in gheata se transforma mai rapid apa fierbinte decat cea calda. Raspunsul exact la intrebarea de ce apa fierbinte ingheata mai repede ca cea rece nu exista.
  • Supraracirea apei.
Desigur toti tinem minte din fizica ca apa ingheata la 0 grade celsius, iar temperatura de fierbere este 100 grade celsius. Cu toate acestea exista asa un termen ca "supraracirea apei". Aceasta proprietate o poate avea doar apa pura, fara aditivi. Chiar si la racirea apei la 0 grade celsius ea ramane in stare lichida, insa totusi temperatura de inghet exista, dar ea este mai mica decat in cazul apei simple.
  • Apa are mai mult de trei stari de agregare.
De la scoala cunoastem ca apa poate avea trei stari de agregare: solida, lichida si gazoasa. Cu toate acestea oamenii de stiinta deosebesc 5 stari diferite de apa in stare lichida si 14 in stare solida.
  • Apa ca sticla.
Ce se va intimpla daca vom lua apa pura inghetata si vom continua sa o racim? Va avea loc o transformare minunata. La minus 120 de grade celsius, apa va avea o stare vascoasa, dar la o temperatura mai joasa decat minus 135 grade, ea se va transforma in "apa de sticla". Apa de sticla - este o substanta solida, care nu are o structura cristalina, la fel ca si sticla.
  • Apa este viata.
Fiecare organism este compus in mare parte de apa: Animalele - 75%, Pesti - 75%, Meduze - pana la 99%,  cartofi - 76%, mere - 85%,  rosii - 90%, castraveti 95%, pepeni - 96%. Chiar si omul consta din apa. Organismul unui nou-nascut consta din 86% de apa, unui om in varsta - 50%.
  • Apa - transportator de boli.
Apa nu numai ne da viata, dar ne priveaza de viata. 85% de boli din toata lumea se transmit prin intermediul apei. In fiecare an, 25 milioane de oameni mor din cauza bolilor transmise prin apa.
  • Omul moare fara apa.
Daca un om pierde 2% de apa din masa corpului, el sufera de sete. In cazul in care procentul de apa pierdut va creste pana la 10, se incep halucinatii. Daca omul pierde 12% de apa, el nu se poate restabili fara ajutorul medicului. La pierderea a 20% omul moare.
  • Cea mai mare parte de apa potabila se afla in ghetari.
Unde se afla cea mai mare cantate de apa? Raspunsul pare evident - in oceane. Cu toate acestea mantaua pamantului contine de 10-12 ori mai multa apa decat in oceanul planetar. Aproape intreaga masa de apa pe pamant nu este potabila. Putem consuma doar 3% din intreaga masa a apei, dar si cele 3% de apa nu sunt disponibile, deoarece cea mai mare parte de apa potabila se contine in ghetari.
  • Apa ca dieta.
Daca vom consuma din bauturi doar apa, vom reduce drastic aportul caloric general. In primul rand deoarece incetam sa consumam bauturi bogate in calorii, sucuri si bauturi gazoase dulci, si in al doilea rand, dupa ce consumi apa nu ai asa o pofta de ducliuri, cum ai avea daca ai consuma ceai sau cafea. 
  • Apa pentru o inima sanatoasa.
Apa reduce riscul unui atac de cord. Savantii au descoperit ca probabilitatea de a suferi un atac de cord este mult mai mica la persoane care consuma aproximativ sase pahare de apa zilnic, decat la cei care consuma doar doua.
  • 35 tone de apa pe parcursul vietii.
Fara apa o persoana poate trai un timp foarte scurt. Apa este al doilea element vital necesar omului, dupa oxigen. Fara alimente o persoana poate trai aproximativ sase saptamani, fara apa - cinci, sapte zile. Pe parcursul vietii, un barbat consuma aproximativ 35 tone de apa.
  • Cea mai scumpa apa.
Apa poate fi gratuita dar poate si sa coaste bani buni. Cea mai scumpa apa din lume este vanduta in Los Angeles. Lichidul pretios, cu un gust si valoarea pH-ului echilibrate, este ambalat in sticle cu pietre "Swarovschi". Pretul acestei ape este 90 $ pentru un litru.
  • Apa care arde. 
Deasemenea exista si apa periculoasa. De exemplu, in Azerbaidjan exista apa care contine cantitati mari de metan si poate lua foc daca apropiem un chibrit de ea. In Sicilia exista un lac la fundul caruia se contin zacaminte de acizi care polueaza apa din acest lac.
  • Proteine in apa.
Intr-un cub de apa de mare se contine 1.5 grame de proteine si alte substante. Oamenii de stiinta au socotit ca valoarea nutritiva a Oceanului Atlantic este estimata cu 20 000 de recolte colectate de pe toata suprafata uscatului  intr-un an intreg.




Un comentariu: