14 mar. 2011

Despre blogspot si indexarea blog-ului in google


Dorinta de a crea un blog a aparut atunci cand m-am intilnit cu fostul meu coleg de clasa, care la moment se ocupa cu compunerea diferitor istorioare. Inca de pe bancile scolii acest coleg era un om straniu, avea un comportament ciudat si nu m-a mirat faptul cu ce se ocupa in prezent. El mi-a spus ca toate creatiile lui el le posteaza pe blog. Eram curios si acasa am intrat pe acest blog. Acolo am gasit cateva posturi stranii, dupa parerea mea, si inca o data m-am convins ca fostul meu coleg are o imaginatie bogata... dar nu aceasta este principalul, principalul e ca m-am aprins, am luat decizia sa-mi creez si eu un blog.


Am ales anume blogspot deoarece sunt incepator in domeniu crearii blogurilor, dar aici totul este deja creat, ramane putin sa moderezi cate ceva si blogul tau e gata.


In primul rand inainte de a crea blog-ul, m-am gindit la denumire. Am ales anume "Eu cunosc" deoarece blogul meu va avea o tematica generala si nu va fi pus accent pe o anumita tema.
Dupa ce am ales denumirea, am inceput sa lucrez cu design-ul, defapt lucru mare nu am facut, deoarece totul era deja gatit, mi-a ramas doar sa aleg un sablon potrivit, aspectul, sa aleg font-ul si culorile dorite.
In 20 de minute am creat un blog personal, in care ramanea doar sa postez posturile.
S-ar parea ca gata, ce iti mai trebuie ca sa fii fericit?
Dar mi-am pus intrebarea, cum sa fac ca blogul meu sa fie mai accesibil?
Atunci am inceput sa caut prin internet diferita informatie despre indexarea site-urilor de catre motoare de cautare, cel mai mult ma interesa Google.
Am aflat ca exista anumite file-uri numite "sitemap.xml", in care se contine informatia paginilor dvs. si care se schimba permanent, adica in care are loc "update" a paginilor de pe blog-ul dvs. Google citeste informatia din acest "sitemap" si o indexeaza mai rapid.


Am gasit ceva informatie privitor la indexarea paginilor web in google, cu care vreau sa ma impart.


Am aflat ca pe platforma blogger "sitemap" se deosebeste putin de altele. Utilizatorul nu are acces la FTP, unde ar putea salva sitemap-ul generat, ceea ce prezinta unele incomoditati. Dar putem folosi file RSS  care este omogen cu "sitemap.xml".


Mai pe scurt mai putina vorba si sa trecem la treaba:


1) In primul rand pentru indexarea blog-ului/site-ului in google, aveti nevoie sa aveti un cont Google, daca nu al aveti ar trebui sa va inregistrati pe mail.google.com .


2) Va logati pe Acest link si gasiti butonul "Add a site...", tastati butonul, dupa care va apare un spatiu gol in care introduceti adresa blogului dvs. si apasati continue.


3) Urmatorul pas este sa adaugam file sitemap, adica in cazul nostru RSS.
Deci parcurgem urmatorii pasi:


  • Alegem "Site Configuration" din coloana din stinga paginii.
  • Selectam "Sitemap"
  • Tastam butonul "Submit a Sitemap"
In rezultat apare un camp, in care, dupa adresa blogului, introducem urmatorul cod:


atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=100


Acest cod va permite indexarea a primelor 100 de posturi (deoarece blogspot permite indexarea a cate 100 de posturi, in alte izvoare am gasit ca se poate de pus limita si 500 dar mai bine sa nu riscam).












Daca in blogul nostru vor aparea mai mult de 100 de posturi putem sa mai adaugam un alt sitemap. Pentru aceasta repetam pasii precedenti, numai ca schimbam putin codul:

atom.xml?redirect=false&start-index=101&max-results=100

Adica valoarea "start-index" o egalam cu 101, in acest caz google va indexa posturile incepind cu numarul 101, daca posturile se inmultesc si deja pe blogul nostru numarul lor incepe sa depaseasca 200, atunci adaugam alt sitemap modificand din nou valoarea start-index.
Putem adauga oricate vrem sitemap-uri, modificand in mod analogic doar valoarea start-index.



Daca ati facut totul corect, atunci peste un anumit timp, google va aproba sitemap-ul dvs. in colonita "Status" veti vedea rezultatul:








Sper ca informatia a fost utila. Daca apar intrebari, comentati, va raspund. Multumesc pentru atentie.

5 comentarii:

  1. bun tutorialul, dar cred ca este nevoie de mai multe ca sa fi indexat in 24 de ore.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru informatii. Am reusit in sfarsit sa adaug sitemap.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun articolul, multumesc! Evident ca asta nu este suficient ca blogul sa creasca pe google, dar este un pas important!

    RăspundețiȘtergere
  4. Blogul meu a fost indexat in aproximativ 24 de ore, creat tot prin blogger, am ramas uimit.

    RăspundețiȘtergere