27 oct. 2011

Facebook va construi un data center în apropierea cercului polar.


Serverele, inclusiv si cele care prelucrează datele utilizatorilor rețelelor sociale emană o cantitate mare de căldură. Pentru a economisi pe răcire, facebook are de gând să construiască un centru de date în Suedia, la 100 km. de cercul polar. Primul centru de date în afara teritoriului Statelor Unite (pe teritoriul țării ele sunt deja două) urmează să fie construit în orașul Lulea. Centrul va avea trei săli, a căror suprafață va fi aproximativ egală cu 11 terenuri de fotbal.
Clima din nordul Suediei va permite răcirea serverelor cu aer obișnuit, ci nu cu cel condiționat. Temperatura medie anuală aici este de aproximativ 2 grade celsius. Chiar dacă compania facebook va reuși să economisească pe sistemul de răcire, centrul de date va consuma energie electrică ca un oraș cu 50 000 de locuitori. Anual facebook va plăti companiilor Suedeze aproximativ 70 milioane de dolari pentru energia electrică.
Administrația orașului Lulea speră că nu se va limita doar la facebook. Orașul situat într-o zonă cu climă rece și energie elictrică la prețuri accesibile poate să mai atragă diferite internet companii.