18 sept. 2011
Computerele au învățat să recunoască durere
O echipă de oameni de știință de la Universitatea Stanford din California, au dezvoltat o tehnologie care poate detecta momentul cand omul simte durere. "Detectorul de durere", analizează datele obtținute prin metoda imagisticii medicale prin rezonanța magnetică, și evoluează în mod obiectiv dacă persoana se confruntă cu durere sau nu.
Ne-am întrebat dacă prin metode neoruimagistice putem determina sau nu, în mod obiectiv, dacă persoana se confruntă cu dureri, și răspunsul s-a dovedit sa fie da" - a declarat liderul cercetărilor Sean Mackey, al cărui raport a fost publicat în revista PloS One. El a adăugat că în prezent medicii se bazează doar pe cuvintele pacienților, care nu sunt mereu obiectivi. În plus, pacienții tineri sau în vârstă cu demență, nu pot descrie obiectiv durerea. Noua tehnologie folosește un algoritm inventat înca în 1995, care analizează activitatea creierului și determină când o persoană simte cu adevărat durere, raportează CNN.
Mackey a remarcat că testarea "Detectorului de durere" a avut loc în condiții de laborator controlate, astfel este posibil ca detectorul să nu poată destinge durere acută de durere cronică .