26 iun. 2011

A murit Lieutenant Columbo


La vârsta de 83 de ani a decedat actorul Peter Falk, cunoscut din serialul "Columbo". Sunt sigur că mulţi cei care  sunt de vârsta mea ţin minte acest detectiv din copilărie. Acum aşa filme nu se mai filmează... Şi îmi pare foarte rău, deoarece e foarte puţină logică în filme moderne...

S-a născut celebrul "Columbo" pe 16 septembie 1927, la New York, mama actorului era rusoaică iar tata de origine poloneză. Copilăria Peter Falk a petrecut-o în oraşul Osing, care se afla în apropierea închisoarei Sing Sing. Părinţii lui Peter au avut un magazin de galanterie şi nu traiau sărac, chiar şi în timpul Marii Depresiuni.
Când Peter a avut trei ani, o profesoară de la grădiniţă a sfătuit părinţii să controleze vederea copilului, i se părea straniu că copilul mereu întorcea capul când încerca să privească la ceva. Ca urmare a extipării unei tumori maligne, baiatul a pierdut ochiul drept.
După ce a absolvit şcoala în 1945, el a mers la colegiu în New York, dar s-a ţinut acolo numai o lună. A încercat să facă servicul militar, dar fără succes. Peter Falk a găsit un loc de muncă în marina comercială, unde absolut nimeni nu era îngrijorat de problemele lui de vedere.
După ce a navigat un an şi jumătate, el a studiat în Universitatea din New York, apoi la o altă universitate unde a studiat la facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, deasemenea a studiat şi economia într-o Universitate din Syracuse. După absolvire el a devenit un expert în domeniul imobiliar în oraşul Hartford şi... s-a înscris într-o trupă de teatru pentru amatori.
Peter Falk a studiat actoria la cursuri în Westport şi New York. În 1956 a debutat în rolul lui Sganarelle în "Don Giovanni" lui Moliere. Primul rol pe Broadway a jucat în piesa "Saint Joan" de Bernard Shaw.
Începând cu 1957, Falk tot mai des aparea pe ecranele televizoarelor. Pentru emisiunea sa "Price of Tomatoes" el a primit premiul "Emmy".
În anii 1950 a început să joace în filme. La începutul anilor 1960, pentru rolurile în filmele "Murder Inc." şi "Pocketful of Miracles" a fost nominalizat la premiul "Oscar".
Glorie şi recunoaştere mondială Peter Falk a primit pentru rolul său în serialul "Columbo" (1968-2003).
Actorul s-a stins din viaţă joi pe 23 iunie în locuinţa sa din Beverly Hills, California, SUA, suferind de boala Alzheimer.

Un comentariu: