27 sept. 2012

Cand si cum se incheie polita de asigurare auto?

Puteti opta pentru o polita de asigurare auto oricand, contactand un asigurator autorizat de catre CSA. Acesta poate fi agentul angajat al asiguratorului ori un broker de asigurari.

Asigurarea RCA trebuie incheiata:

  • La cumpararea unui autovehicul nou,
  • In cazul in care autovehiculul este dobandit prin leasing, proprietarul masini va fi societatea de leasing si aceasta va incheia asigurarea RCA. In momentul incetarii contractului de leasing, asigurarea RCA ramane in vigoare pana la expirarea datei valabilitatii inscrise in polita, daca proprietarii sunt cei prevazuti in polita de asigurare ca utilizatori si daca prima pe perioada asigurata a fost platita integral.
  • In cazul cumparari unei masini folosite este recomandata achizitionarea unei asigurari RCA imediat. Asigurarea isi pierde valabilitatea la vanzarea autoturismului, astfel la cumpararea unui autoturism la mana a doua, RCA-ul detinut de vanzator nu este valabila, iar noul proprietar este obligat sa incheie o noua asigurare.
  • In cazul vanzarii autoturismului sau a radieri acestuia inainte de expirarea politei de asigurare, asiguratul va putea recupera o parte din prima platita, corespunzator lunilor ramase “nefolosite” din polita. Acesta va formula o cerere scrisa si insotita de documente ce dovedesc acest lucru (contract vanzare-cumparare, certificat fiscal de radiere auto), asiguratorul fiind obligat sa plateasca diferenta calculata doar in cazul in care nu s-a platit nici o despagubire pentru accidente, in perioada valabilitatii politei de asigurare
  • Polita RCA se poate incheia pe 6 sau 12 luni la alegere.

In cazul unei asigurari tip Casco, polita se incheie dupa efectuarea unei inspectii de risc de catre un reprezentant al asiguratorului si in baza declaratiilor asiguratului din cererea-chestionar. Aceasta, impreuna cu raportul de inspectie, clauzele, anexe la polita si declaratiile facute de catre asigurat, in scris, sunt integrate in polita.

Acoperirea politei incepe la prima ora a zilei inscrise in polita ca termen de valabilitate, cu conditia ca prima de asigurare sa fi fost platita de catre asigurat. Raspunderea societatii de asigurari inceteaza in ziua inscrisa in polita ca ultima zi de valabilitate, la ora 24, sau in cazul in care asiguratorul plateste despagubiri pentru o dauna totala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu