18 mai 2011

Planeta Saturn - 10 fapte interesante



Saturn - a şasea planetă din sistemul solar, este numită după zeul roman Saturn, tatal lui Jupiter. Saturn este una din planetele care sunt usor vazute de pe pământ chiar cu ochiul liber.


10 Fapte interesante despre planeta Saturn:


1. Saturn -  cea mai "turtită" planetă din sistemul solar. Raza ecuatorială este de 60,300 km  şi cea polară de 54,000 km (diferenţă de 10%). 


2. Densitatea planetei Saturn este mai mică decât densitatea apei (0,69%).

3. Pe Saturn sunt cele mai puternice vânturi din sistemul solar - "Voyager" , cu o viteză de 500 m / sec.



4. Saturn are cel mai mare sitem de inele din sistemul solar. Marginile sistemului inelar se află la o  distanţă de 67 şi 121 mii km de la ecuatorul planetei. 

5. Saturn face o revoluţie în jurul Soarelui în tinp de 29 de ani, 167 zile 6.7 ore. O zi de pe planetă durează 10 ore, 34 de minute.


6. Fiind de 9.6 ori mai departe de Soare decât Pământul, Saturn primeste de 92 de ori mai putina energie decât planeta noastră.



7. Pe Saturn are loc un fenomen atmosferic numit "Hexagon Gigant". Aceasta este o formaţiune  stabilă în formă de hexagon regulat cu un diametru de 25 de mii km, şi care se întinde în jurul polului nord al planetei.

8. Saturn are un fel de analog al "Marii Pete Roşii" al Jupiterului, Un oval mare de culoare albă care apare la fiecare 30 de ani.

9. Saturn are aproximativ 60 de sateliţi. Cel mai mare dintre aceştea fiind Titan - al doilea dupa mărime din sistemul solar. Oamenii de ştiinţă consideră că pe acest satelit sunt aceleaşi condiţii cum şi pe Pământ acum 4 miliarde ani în urmă, când lua naştere viaţa pe Pământ.



10. Astronomii au descoperit în atmosfera planetei Saturn, un nou tip de aurora, care formează un inel în jurul unuia din poli. 

7 comentarii:

  1. Mi-a placut foarte mult acest articol despre planeta Saturn,deoarece,aceasta planeta mie,personal,mi se pare cea mai deosebita planeta,datorita inelelor minunate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut tare aceste informatii.Ma-u ajutat simultumec mult acelor persoane care au scris articolul.Aceasta planeta seamana cu mine prinn marime.
    SINCERE MULTUMIRI.

    RăspundețiȘtergere
  3. Folosesc informatii pt. proiect! Ms.

    RăspundețiȘtergere
  4. super curiozitati! nota 10

    RăspundețiȘtergere
  5. eu si parintii,Magda,Constantin si Maria etern si vesnic din 2023 azi acum.

    RăspundețiȘtergere